Gerrit Komrij, een veelzijdig dichter/schrijver

Schrijver Gerrit Komrij (1944-2012) was misschien wel één van de productiefste schrijvers binnen het Nederlandse taalgebied. In 1968 debuteerde hij met de poëziebundel 'Maagdenburger halve bollen en andere gedichten', waarna er nog vele zouden volgen.

Veelzijdigheid
Komrij werd ook bekend vanwege zijn eigenzinnige bloemlezingen en vertalingen, onder anderen van grootheden als Shakespeare, T.S. Elliot en Oscar Wilde. Bij het grote publiek was Komrij vooral bekend als essayist, columnist en als televisie- en boekrecensent. Later ontpopte hij zich ook tot een gevierd prozaschrijver. Van 2000 tot 2004 droeg hij als eerste de eervolle titel 'Dichter des Vaderlands'. Hij werd opgevolgd door Dries van Wissen (2005) en Ramsey Nasri (2009). De laatste schreef >>een gedicht (te downloaden) voor zijn overleden voorganger.

Prijzen
In 1993 ontving Komrij de P.C. Hooftprijs voor zijn beschouwend proza en in 1999 werd zijn 'In Liefde Bloeyende' bekroond met de Gouden Uil. Vorig jaar kreeg hij een eredoctoraat aan de Universiteit van Leiden.