Pablo Neruda en zijn Nederlandse dochter


Weinig mensen weten dat de Chileense dichter Pablo Neruda getrouwd is geweest met een Indisch-Nederlandse vrouw, Maria Antonia Hagenaar. Het huwelijk werd voltrokken op 6 december 1930.

Ze hadden één dochter, Malva Marina, die aan een zeldzame ziekte leed. Bij het uitbreken van de Spaanse burgeroorlog in 1936 ging het echtpaar uit elkaar na tijdelijk te zijn gevlucht naar Monaco. Pablo Neruda hertrouwde daarna nog twee keer. Desondanks bleef Malva Marina zijn enig kind.

Maria Hagenaar bracht haar kind na dit huwelijk onder bij een pleeggezin in Gouda. Daar is het op 2 maart 1943 gestorven. Neruda heeft, voor zover bekend, nooit enige aandacht voor zijn dochter gehad, ook niet in zijn werk.

Pablo Neruda is het pseudoniem van Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto. Hij werd geboren in Parral op 12 juli 1904. De naam Pablo Neruda komt van de door hem bewonderde Tsjechische dichter Jan Neruda (1834-1891). Het gebruik van een pseudoniem had aanvankelijk ook een praktische reden. Zijn ouders verzetten zich er namelijk tegen dat hij schrijver zou worden.

Neruda's meest bekende gedichtenbundels zijn Veinte poemas de amor y una canción desesperada, 'Twintig gedichten over liefde en een lied over wanhoop' (1924) en Canto General (1950), welke in het Nederlands is vertaald.

Neruda kreeg in 1945 de Premio Nacional de Literatura de Chile. In 1971 werd hij onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur. Op 23 september 1973 overleed Neruda, die al langer in een ziekenhuis te Santiago was opgenomen met prostaatkanker, aan een hartaanval. Dat was twaalf dagen na de militaire coup, die Salvador Allende afzette. De nationale begrafenis van de dichter, een openbare manifestatie die verboden was door het nieuwe militaire regime van generaal Pinochet, groeide door de menigten in de Chileense straten uit tot de eerste publieke protestmanifestatie tegen de dictatuur.

Lees ook: Pablo Neruda, 'de grootste dichter van de twintigste eeuw'